Heti Kísérlet

Selfie-gömb

2015. január 14. - Hoffer Reka

Vigyünk egy kis tudományt a manapság hódító divatba!
A csapból is a selfie-k folynak, mindenhol, minden korosztályban tombol a selfie járvány, akárhol találkozhatunk más emberek (vagy állatok) önarcképével. Ha minket is elkapott a kór, most új magaslatokba emelhetjük a selfie-zést az alábbi videó segítégével. Hogy mi van a háttérben? Egy borzasztó egyszerű kísérlet...

foto_3.JPG


Tulajdonképpen az ezüsttükör-próbát fogjuk egy kicsit másképp, a megszokotthoz képest más méretekben alkalmazni. 

Mire jó az ezüsttükör-próba?

Redukáló hatású formil-csoportok jelenlétének kimutatására, így ha glükózzal próbálkozunk, akkor ha minden igaz, pozitív lesz a próba eredménye. A videó is alátámasztja, hogy nagyon jól adja a próbát a szóban forgó cukor.
Ha mindent jól csinálunk, gyönyörű ezüsttükröt kapunk eredményül, majd ebben a nem túl olcsó tükörben láthatjuk magunkat, és innentől kezdve arra használhatjuk, amire bármilyen egyéb tükröt használnánk (ha nem zavar a görbület miatti torzult kép).

 

Szükséges eszközök:

Nagy lombik
Mérőpohár
Mérőhenger

Forrás: Spektrum Magyarország, Brutális kémia c. sorozat 



A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr967020395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása