Kísérletek hangvillával

2016. június 30. - Heti Kísérlet

A villa szóról legtöbbünknek az evőeszköz jut eszébe, vagy esetleg a drágább házak. 
Ma megnézünk egy az előbbihez nagyon hasonlatos eszközt, amelyet kísérleteknél (nekem személyes kedvencem), illetve hangszerek hangolásánál szokás használni. Ez pedig nem más, mint a hangvilla. 

cx1025510.jpg

Tovább

Segner kerék

E heti kísérletünkben, ha ventillátort nem is készítünk a meleg ellen, egy ahhoz nagyon hasonló, magyar találmánnyal fogunk megismerkedni.

A kísérlethez szükséges eszközök: generátor, kábel az eszközök összekötéséhez, esetleg krokodil csipesz, egy hegyes állvány, illetve a kísérlet fő eleme a Segner kerék, amely akár házilag is elkészíthető megfelelően hajtogatott drótból.

2016-06-16.png

Tovább

Palackba zárt szökőkút

Nyakunkon a nyár, lassan az iskolának is vége, végre több időt lehet tölteni a szabadban. Azért egy kicsi még vissza van, még talán egy-két dolgozat is. Addig is elhozhatjuk a városi séták szökőkútjainak hangulatát házon belülre is néhány egyszerű eszköz segítségével.

2016-06-02.png

Tovább

Szivárvány a tejben

Eheti kísérletünk során tejbe fogunk szivárványszerű mintákat készíteni. A kísérlethez alig pár darab eszközre lesz szükségünk, amelyek nagy része bármely háztartásban megtalálható: tej, szappan, ételfesték és fültisztító, valamint egy közepes méretű tál.

color_milk2.jpg

Tovább