Heti Kísérlet

Egy, két, há, jég! - Túlhűtött víz

2015. február 01. - Jakus Adam

Javában zajlik olvasói elégedettség felmérésünk (segíts Te is munkánkat a kitöltéssel), ahol az eddigi visszajelzések és vélemények egyaránt azt mutatják, hogy olvasóink olyan kísérleteket látnának szívesen, melyek eszközigénye minimális, illetve a legtöbb iskolában már most is rendelkezésre állnak. E heti bejegyzésünk is e követelménynek megfelelően készült.

Kifejezetten látványos kísérlet, az egy csapással megfagyasztott víz esete. Mágia? Nem! Sőt! Korábban már láthattatok olyan kísérletet, ahol víznek látszó folyadék volt a siker kulcsa, de itt még ilyen trükköt sem kell bevetni. A lényeg a körülményekben és a túlhűtésben érhető utol. Ha egy folyadékot képesek vagyunk a fagyáspontja alá hűteni úgy, hogy az közben nem fagy meg, akkor túlhűtésről beszélünk. A folyadék ilyenkor metastabil állapotba kerül és kis kristálycsírák alakulnak ki benne. Fizikai behatásra a folyadékban jégkristályok képződnek, általában először valamilyen mag, pl. szennyező részecske körül és hihetetlen gyorsan megfagy.


Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.

A víz speciális körülmények között, lassú hűtés és rázkódásmentes állapot esetén tud túlhűtött állapotba kerülni. A természetben is megfigyelhetjük a víz túlhűtött állapotát, például a felhőkben a jégkristályok képződése előtt vagy tavak felületének befagyásakor, sőt még a jégesők kialakulása is ide sorolható. A kísérletet érdemes néhányszor a fő előadás előtt is elvégezni, hogy biztos legyen a siker. Kulcs a rázkódásmentes körülményen és a megfelelően alacsony hőmérséklet elérésén van.

Milyen vizet használjunk?

A válasz sajnos nem egyértelmű. Érdemes egyszerre több palackkal elvégezni a kísérletet. Legyen az egyikben desztillált víz, a másikban csapvíz, míg a harmadikban ásványvíz.

Érdekesség: laboratóriumi körülmények között képesek voltak a vizet egészen - 20 ℃-ig folyadék állapotban tartani

Jó kísérletezést!

Szükséges eszközök:
- palackozott víz
- nagy tál vagy edény
- só
- jég
- hőmérő

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: www.stevespanglerscience.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr477127455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása