Heti Kísérlet

Szigorúan bizalmas! - Titkosírás

2015. április 28. - Jakus Adam

Titkok. Az életünk minden részét körülveszik, ha akarjuk ha nem. Titokzatos! Sok dolog van, amit a hétköznapi ember titokzatosnak él meg, gondoljunk csak a lidércekre, vagy egyéb titokzatosnak tűnő égi jelenségekre. A hétköznapi jelzőt levetve, felvesszük a természettudományos jelzőt és máris megmagyarázhatóvá válnak, a korábban titokzatosnak hitt események. Nos, ez fog történni e heti kísérletünkben is (amennyiben nehezen, vagy nem érthető a bevezető, az azért van, mert titokzatos lett ... :) ). Olvasd tovább a kísérletet a tovább gombra kattintva és vess véget a titkolózásnak!

Sajnos anyagi okokból továbbra is komoly problémát okoz az iskoláknak a laborok üzemeltetése, így olyan kísérleteket igyekszünk bemutatni, amelyeket alacsony költségvetésből is el lehet végezni, hiszen kísérletek nélkül nem lehet teljes a természettudományok, jelen esetben a kémia tanítása.

A kísérlet fő alanyai a kurkuma és a szódabikarbóna. A kurkuma az indiai konyhában jártasoknak ismerős lehet, a híres curry alkotórésze. Alakja a gyömbérre emlékeztető, színében azonban eltér. A kurkuma festékanyaga a kurkumin, a kurkuminoidok polifenol vegyületek, melyeknek a sárga színt köszönheti. Kísérletünk során a kurkumin lesz számunkra érdekes, hiszen kiváló pH indikátorként működik, ezáltal "képes a titkosírás feloldására". A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát, NaHCO3) enyhén lúgos, jól oldódó só. A hétköznapokban számos helyen felhasználjuk, többek között gyógyászatban vagy éppen háztartási tisztítószerként.

Készítsünk szódabikarbóna oldatot, majd egy ecset vagy fültisztító segítségével írjunk vagy rajzoljunk tetszőleges szöveget, ábrát egy szűrőpapírra vagy vastagabb papírlapra. A szódabikarbóna oldat átlátszó színű, így a papírra írva rejtve marad alkotásunk. A mű feloldáshoz készítsük el a kurkuma fűszer tömény oldatát, amit tegyünk spriccelésre alkalmas flaskába. A kezünk sárgává színeződését megelőzendő, a folyamatot végezzük gumikesztyűben. A papír megszáradását követően spricceljük le a lapot az elkészített kurkuma oldattal. Tapasztaljuk, hogy a korábban láthatatlan írás láthatóvá válik. Ennek oka, a már említett kurkumin, amely lúgos közegben megbarnul, vörössé válik. 

Egyszerű és látványos kísérlet, mely segítségével közelebb hozhatjuk diákjainkhoz a kémiát.

Sikeres kísérletezést kívánunk!

Szükséges eszközök:
- szódabikarbóna
- kurkuma
- szűrőlap (vagy vastagabb papír)
- főzőpohár
- spricc flaska
- üvegbot
- spriccelő

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: Chemgeneration

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr537407012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2015.07.10. 08:13:27

Nagyszerű kísérlet és érdekes. Ilyen kísérletek révén közelebb hozható a tudomány a gyerekek számára. Hasonló kísérlettel találkoztam már a kurkumával gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/cukorbetegseg/kurkuma/
A fenti linken mindenki megtekintheti.
süti beállítások módosítása