Heti Kísérlet

Szivárvány a tejben

2016. május 17. - Heti Kísérlet

Eheti kísérletünk során tejbe fogunk szivárványszerű mintákat készíteni. A kísérlethez alig pár darab eszközre lesz szükségünk, amelyek nagy része bármely háztartásban megtalálható: tej, szappan, ételfesték és fültisztító, valamint egy közepes méretű tál.

color_milk2.jpg

Elsőként öltsünk tejet a tálunkba. Fontos, hogy zsíros tej legyen, mert a soványban nem jön létre a kívánt jelenség. Majd óvatosan cseppentsünk bele 6-8 csepp különböző színű ételfestéket. Végezetül a fültisztító segítségével adjunk hozzá néhány csepp szappant. Ezek után már csak gyönyörködnünk kell a látványban.

A kísérlet végeztével a tejet egyszerűen öntsük ki a lefolyóba, semmiképp se igyuk meg!

A jelenség magyarázatát a szappan működésében érdemes keresni.

A szappan a vízben anionokra(zsírsavmaradék-ion) és kationokra(nátriumion) esik szét, disszociál. Míg anionja zsírban, addig kationja vízben oldódik jól, így a tejben is ennek megfelelően mozdulnak el. (Ezért fontos a kísérlet során zsíros tejet használni.) A mozgás során felkavarják az ételfestéket is, ezzel érdekes mintákat hoznak létre.  

Ahogy a videón is látható, a kísérlet különböző technikákkal is elvégezhető más-más végeredménnyel. Érdemes kipróbálni ezeket vagy saját ötleteinket is.

Sok sikert és jó szórakozást!

 

Kísérlet elvégzéséhez szükséges anyagok és eszközök:

  • zsíros tej
  • ételfesték( több színben)
  • fültisztító
  • szappan
  • közepes méretű tál

 

 

Huttman Balázs

e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

 A kép a http://lets-explore.net/blog/2010/05/science-play-simple-experiments/ oldalról származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr628726646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása