Heti Kísérlet

Dohányzás szimulátor

2015. július 09. - Hoffer Reka

Dohányzol? Nézd meg ezt… Nem dohányzol? Nézd meg, és mutasd meg ezt a káros szokást űző ismerősödnek, hogy miért érdemes letenni.
Mi történik a tüdőben, amikor valaki rágyújt egy cigarettára? Miért mondják rá hogy káros? Hiszen sokáig semmilyen látható hatása nincs. Most azonban megnézheted, hogyan fest ez valójában, belülről, a szervezet szempontjából, és láthatod, miket visz be a dohányzás a tüdőbe.

kep.jpg

Ezt a borzasztó egyszerű modellt bárki könnyen összeállíthatja, és egy igazán látványos kísérletet szemléltethet vele. A befogadó közönség állhat felnőttekből, vagy diákokból, a hatás garantáltan nem marad el.

 Igaz, már régóta ismert és űzött tevékenység a dohányzás, az egyre szélesebb körben történő elterjedésével, a civilizáció és a tudományok fejlődésével már a káros hatásai is előtérbe kerültek. Sokáig a legnagyobb hátránynak azt tartották, hogy a szervezetbe került nikotin függőséget okoz. Azonban nem feltétlen ez a legfenyegetőbb ártalma. Ha valaki rágyújt egy cigire, abban minden ami benne van elkezd égni, és rengeteg „tökéletlen” égéstermék keletkezik (például szén-dioxid helyett szén-monoxid, amiről igen sokat hallani, hogy mennyire mérgező). Ezek a tüdőben lerakódnak, az már nem tud úgy funkcionálni mint egy „tiszta tüdő”, elváltozások keletkezhetnek benne. A rohanó, stresszes élet alapjában véve szörnyen megviseli az ember testét, és erre még egy szál cigaretta nem hogy megnyugtatná, még többet is árt, mint azt elsőre gondolná bárki (pláne, hogy az nem egy szál szokott lenni, hanem hosszú éveket keresztül több ezer).

Nem véletlen hozzák összefüggésbe a dohányzást, és a tüdőrákot, ugyanis a tüdőrákos halálozások legalább 85-90 %-a a dohányzás következménye (és akkor még szó se esett a szájüregi-, gége-, vagy egyéb légzőszervi rákról)! 20-30-szoros is lehet a kockázat egy dohányos esetében, az általánosan jelenlevő tényezők mellett pluszban. Ezek az adatok jó esetben megijesztik az embert, rossz esetben hidegen hagyják, egy valamit mindenképp meg kell jegyezni: sosem késő abbahagyni! A dohánymentes évek alatt, a csodálatos emberi test regenerálni tudja magát (még ha nem is 100%-ban, de azért jelentősen), annyira, hogy a kockázat a többszörösére csökkenhet!

Nagyon sokat lehetne erről a témáról még beszélni, de száz szónak is egy (jelenleg három) a vége: nem érdemes dohányozni. Se magunkat, se másokat ne veszélyeztessünk ezzel (és persze nem utolsó sorban anyagilag sem éri meg).

A kísérlethez szükséges eszközök:
- 2 az alján csappal ellátott palack
- összekötő Y cső
- 1 szál cigaretta


Hoffer Réka

e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr537613730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása