Heti Kísérlet

Galilei Stúdió - Tehetetlenség

2015. szeptember 23. - Jakus Adam

A tanév már elkezdődött, így itt az ideje, hogy újra heti rendszerességgel érkezzenek a kísérletek. Nehéz visszaszokni a "megszokott" rendszerhez. Azonban Mi sem tétlenkedünk, teljes erőbedobással szervezzük a Stiefel Tudományos Kaland díjátadó ünnepségét, illetve a Stiefel Tudományos kirándulást.

A díjátadó ünnepségre 2015. szeptember 25-én fog sor kerülni, a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az átadó után számos programlehetőség kínálkozik, hogy a természettudományokkal éjszakázzunk. :)

További információt a díjátadóról, Kutatók Éjszakájáról a következő bejegyzésben olvashatsz: STK díjátadó ünnepség

Az elkövetkező időszakban a Stiefel Tudományos Kaland pályázatra beérkezett videó kísérleteket fogjuk bemutatni hétről hétre. Elsőként a Veres Pálné Gimnázium, Galilei Stúdió csapatának Tehetetlenség című videó kísérletét nézhetitek meg.

Ismerjétek meg a Galilei Stúdió csapatát és olvassátok figyelemmel élménybeszámolójukat! Az előttünk lévő időszakban minden résztvevő csapatnak lehetőséget fogunk biztosítani a bemutatkozásra.

Csapat neve: Galilei Stúdió
Létszám: 5 fő
Iskola: Veres Pálné Gimnázium
Felkészítő: Major Balázs

Bemutatkozás:

A csapat tagjai végzős diákok voltak, akik sok éven át jártak az iskola természettudományos szakkörébe.

Milyen megfontolásból indultatok a Stiefel Tudományos Kaland pályázaton?

Már javában zajlottak az írásbeli érettségi vizsgák, amikor Tanár Úr felhívta a figyelmünket erre a versenyre. Nem volt sok időnk, de úgy gondoltuk, hogy ezt nem hagyjuk ki. Már csak azért sem, mert az előző nyáron az iskola tanulmányi táborában már elkészítettük a kisfilmünkben látható jeleneteket, akkor még más célra. A verseny kiírásának megfelelően újravágtuk a filmet, és kiegészítettük a magyarázós részekkel. Eredetileg tanórai bemutatásra szántuk, ahol a tanár vagy diák élőben fűz magyarázatot hozzá (csak zene volt alatta, szöveg nem). A második videónk képanyagát teljesen újraforgattuk, bár az is ugyanebben a táborban már egyszer fel lett véve, de nem voltunk megelégedve a minőségével.

A kísérlet rövid leírása:

Tanár Úr elmesélte egyszer, hogy egy régebbi fizika könyvben azt fejtegeti az író, hogy a levegő hogyan viselkedik egy fékező járműben. Azt is elmesélte, hogy ezen felbuzdulva egyszer a kislánya héliummal töltött lufijával kipróbálta, hogy az másfelé mozdul el a kocsijában, mint a többi tárgy.

Nekünk ez nagyon tetszett, és mondtuk, hogy egyszer csináljuk meg. Megbeszéltük, hogy a nyári tanulmányi tábor alkalmas lehet erre.

A kísérlethez szükség volt a Tanár úr autójára, amelyből ki lehetett venni a hátsó üléssort, valamint az is előny volt, hogy a kocsi az átlaghoz képest valamivel magasabb. Óriási szerencsénk, hogy egyikünk apukája tudott szerezni héliummal töltött palackot, és még le is hozta nekünk a táborba, és így frissen felfújt lufikkal tudtunk dolgozni.

A belső térben készült felvételekhez egy GoPro kamerát kellett használni, amely nagyon strapabíró, és jóval szélesebb a látómezeje, mint egy átlagos kamerának. A rögzítését vastag celluxszal oldottuk meg.
A videóban az látható, hogy a kocsihoz madzagokkal rögzített, levegővel és héliummal töltött lufik hogyan viselkednek, ha a kocsi kanyarodik, fékez, illetve elindul: azaz ha van gyorsulása. A kétféle lufi mindig ellentétesen mozdul el.

A kísérlet magyarázata, hogy a levegő ugyanúgy "esik" a gyorsulással ellentétes irányba, mint a többi test, ezáltal viszont ebbe az irányba sűrűbb lesz, nagyobb lesz a nyomása, és a héliumos lufira a kocsi gyorsulásával megegyező irányú erőt fog kifejteni.

Milyen élményekkel gazdagodtatok a pályázatban való részvétel során?

A legfurcsább az volt, hogy sokkal több időbe tellett a videók felvétele, mint gondoltuk. Miután megnéztük a jeleneteket, mindig akadt valami, ami nem tetszett, mert nem látszott jól valami, túl közelről vagy épp túl távolról vettük fel, nem lett éles a kép, bemozdult a kamera, stb., és ezért újra kellett venni.

Sokat vesződtünk a lufik rögzítésével, nem volt túl sok alkalmas hely a kocsiban, ahová a madzagokat lehetett kötni, de végül megoldottuk. Néha furán néztek ránk a nyaralók, hogy minek forgolódunk a parkolóban az autóval össze vissza, meg mit fékezgetünk, meg gyorsítgatunk az utcán.

Nagyon nehéz volt a szöveget felvenni, nem gondoltuk volna, hogy ilyen nehéz néhány értelmes mondatod hiba nélkül elmondani. :)

Mi a véleményetek a Stiefel Tudományos Kaland pályázatról?

Ösztönzőleg hatott ránk, főleg, hogy az érettségink alatt csináltuk egy jelentős részét. Talán még jobban sikerült volna, ha a tanévben jóval korábban hirdetik meg a pályázatot. Azóta egyikünk médiadesign szakra jár, többen műegyetemisták lettünk, szóval valószínűleg igen hasznos is volt ez a verseny, és jó volt csapatban dolgozni.

Köszönjük a részletes beszámolót és a pályázaton való részvételeteket!

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr77797704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása