Heti Kísérlet

Stiefel Tudományos Kirándulás - Rutherford diói kirándulnak

2015. november 02. - Jakus Adam

Iskolánk immáron 12.A osztálya a 2014/2015-ös tanév végén elkészítette a Rutherford diói című videó kísérletet a Stiefel Tudományos Kaland Pályázatra. A szoros versenyből a 12. A videó kísérlete került ki győztesként, így 2015. október 2-án a jól megérdemelt jutalom keretében, a videót készítő teljes osztály, és pár szerencsés segítő részt vehetett a Stiefel Tudományos Kalandon.

Az iskolai laborban indult a napunk, amikor is tájékoztatást kaptunk a nap rendjéről, és minden egyéb tudnivalóról. A nap főszereplői  rajtunk, diákokon kívül az okostelefonjaink voltak, melyek – pár plusz alkalmazással – egész nap mérőműszerként funkcionáltak. Szerintem nem voltam egyedül, aki nem is gondolta, hogy a zsebében lévő telefonja egyszerre válhat frekvenciamérővé, sebességmérővé és lehet GPS is egy-két applikációval.

Legelőször a Mecsextrém Kalandparkba vitt utunk, ahol három csapatban végeztünk kísérleteket.

Úton a Mecsextrém Kalandparkba.

Megvizsgáltuk a szabadesést a trambulinon; az erdei bob pályán mértük a gyorsulást, és a tiroli kötélpályán végigcsúszva megfigyeltük a sebességet.

Gyorsulás mérése az erdei bob pályán.

Az adatokat, méréseket megfigyelhettük a telefonhoz csatlakoztatott számítógépen, és összehasonlítottuk az egyes eredményeket, melyek többünknek okoztak meglepetéseket, például, hogy egy zsákolni tudó kosarasra ugrása közben, természetesen a trambulinon akár 2 G is nehezedhet, szintúgy a 3D kör nevű játékban, ahol erős gyomorforgatás közben jelenik meg ez a gyorsulás.


G erő mérése 3D karikán.

A kirándulás célja ezeknél a „hétköznapi” eszközöknél beteljesült, hiszen teljes átéléssel és hatalmas érdeklődéssel-élvezettel használtuk őket azért, hogy fizikai kísérleteket végezhessünk a szórakozással egy időben. Délben a Parkban ebédeltünk, majd elindultunk következő állomásunkra.

Finom ebéd várt ránk a Tepsifüles étteremnek köszönhetően.

Az orfűi tavon csónakázva mértünk hőmérsékletet, a víz vezetőképességét, majd a tó vizének kémhatását is. A nap és a tudományos kaland vége felé, egy hosszú, élményekkel teli, olyan napot hagytunk magunk mögött, amelyen a fizikát, a kísérleteket és az új ismeretek kalandos megszerzését valóban élveztük és remekül éreztük magunkat!

Köszönjük a beszámolót!

Írta: Balogh Zita (Rutherford diói)​

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr48044480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása