Heti Kísérlet

Vérző vas

2015. június 19. - Hoffer Reka

Beköszöntött a várva várt nyári szünet, lehet egy kicsit pihenni, vagy például a hobbijainkkal elütni az időt. Sokak kedvenc elfoglaltsága lehet a filmezés. E heti kísérletünkben egy horrorfilmbe illő jelenetet mutatunk be, persze valójában semmi ijesztő, vagy veszélyes tevékenységről nincs szó, csupán kémiáról.

vas.JPG

Nem kell semmit/senkit megsebesíteni ahhoz, hogy vérrel - pontosabban vérvörös színnel - tudjunk dolgozni. A filmipar is rengeteg trükköt alkalmaz a forgatások alatt, mivel nem tehetik meg, hogy a jelenet kedvéért kárt okoznak a színészben, és valamilyen sérülést okoznak rajta. Viszont a véres jeleneteket valahogy fel kell venni minden akció-, horror-, vagy kalandfilmhez, és ezen a ponton érdemes megkeresni a vegyészeket.
Az "igazi" vérben a vörös színért a hemoglobin felel, ezen belül is a vas ion oxigénnel alkotja a jellemző színt. Szintetikusan elég nehéz lenne előállítani egy olyan bonyolult felépítésű fehérjét mint a hemoglobin, ezért valami másik megoldás kell, így jön képbe a tiocianát/rodanid ion, ugyanis vas III - ionnal szintén megkapjuk azt a jellegzetes vörös színt. Azt, hogy egész pontosan hogyan is működik a rendszer, az alábbi kísérlet bemutatja:

A kísérlet leírása: 1, oldjunk fel Na-tiocianátot vízben 2, adjunk hozzá 1 ml hidrogén-peroxidot (35%-os) továbbá 1 ml tömény sósavat és keverjük el, majd öntjük kémcsőbe a színtelen folyadékot. 3, tegyünk egy vas drótot az oldatba majd figyeljük mi történik.
Magyarázat: vas III - ionok képződnek a peroxid és a sósav hatására, majd a rodanid (SCN) ionok reakcióba lépnek a vas III - ionokkal, és vérvörös vas III - rodanidot alkotnak.

Nem kell feltétlenül fém vasat használni, elég ha kész vas III - ionok találkoznak a rodanid ionokkal, és ugyanezt az eredményt kapjuk.

Szükséges eszközök és vegyszerek:

Nátrium-tiocianát
Hidrogén-peroxid
Vas drót
Főzőpohár
Mágneses keverő


Hoffer Réka

e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr997556114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása