Heti Kísérlet

"Csak akkor tanulok természettudományt, ha fegyvert tartanak a fejemhez!"

2015. október 07. - Heti Kísérlet

Talán nem ér minket meglepetésként ez a mondat egy gimnazista szájából. Pedig a természettudományok világa fantasztikus felfedezéseket és csodákat tartogat számunkra. A Stiefel Tudományos Kaland című pályázat éppen ennek fényében született.

Részletes beszámolóért és a képgalériáért kattints a tovább gombra!


A Heti kísérlet blog és a Stiefel Science idén első alkalommal rendezte meg a Stiefel Tudományos Kaland természettudományi pályázatot 6-12. évfolyamos tanulók számára, mely során a csapatoknak videót kellett készíteniük egy általuk választott kísérletről.

Összesen 28 oktatási intézményből 31 csapat, vagyis közel 400 diák vett részt a pályázatban. A pontozás egy olyan értékelési rendszer alapján történt, amely garantálja, hogy a felsőbb évfolyamosok ne élvezzenek előnyt az alsóbbakkal szemben. A pontszámok a közönség szavazása, valamint a Heti kísérlet blog és a Csodák Palotája szakmai zsűrijének értékelése alapján alakultak ki, melyek szerint a végén kialakult a csapatok sorrendje.

Képgalériáért kattints a képre!

Az ünnepélyes díjátadóra 2015. szeptember 25-én, pénteken került sor az ELTE Ásványtár dísztermében, a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében. A helyezett csapatok a meseszép ásványok varázsával övezve vették át oklevelüket és díjaikat.

1. helyezett: Rutherford diói
A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának 11. A osztályának diós kísérletét Rutherford munkássága ihlette. Nyereményük egy egynapos kirándulás tudományos kirándulás a Mecsextrém kalandparkba és az Orfűi tóhoz.

2. helyezett: Net@-OK
A Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola csapata egy gumikesztyűből varázsolt szellemkezet mindössze egy szívószál és némi víz segítségével. Nyereményük egy mikroszkóp.

3. helyezett: Kalandos szurikáták
A Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola 10. B osztálya I. videójában a légroppantás tudományát mutatta be üdítőitalos dobozok segítségével. Nyereményük egy okostelefonnal irányítható, üzemanyagcellás autó.

A kísérletek bebizonyították, hogy az egyszerű dolgok is lehetnek érdekesek, egy látszólag használhatatlan tárggyal is elképesztő tetteket vihetünk véghez! A Stiefel Tudományos Kaland ezért jött létre, és a jövőben is népszerűsíteni kívánja a természettudományokat, hiszen mindenkiben ott lehet a tudós!

Ami a legnagyobb öröm számunkra, hogy a videókban vidám, jókedvű csapatokat láthattunk, akik ezzel a közös feladattal még jobban összekovácsolódtak.

Köszönjük lelkesedéseteket, és bátran kísérletezzetek tovább! Reméljük, hogy életre szóló emlékekkel gazdagodtatok a kísérletek alatt és a közösen eltöltött időre mindig örömmel fogtok visszagondolni.

Köszönetet mondunk ezért a csodálatos rendezvényért a csapatoknak, a felkészítő tanároknak, és természetesen a szervezőknek is, akik a helyszínt és a hangulatot biztosították a díjátadóra.

Szennai Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr407950144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása