Heti Kísérlet

Vas a gabonapehelyben?

2015. november 12. - Jakus Adam

El tudod képzelni, hogy a napi rendszerességgel, reggelente elfogyasztott gabonapehellyel néhány mg vasat is beviszel a szervezetedbe? Még ha nehezen is megy, engedd szabadjára fantáziádat és képzeld el. Holnap reggel, mielőtt rutinból újra kibontod a gabonapelyhes dobozt vagy zacskót, nézd meg az összetevők között, hogy milyen és mennyi ásványi anyagot (vas, kalcium, magnézium ...) tartalmaz.

Azt, hogy egyáltalán van-e az általad fogyasztott gabonapehelyben vas, a következő, otthon is egyszerűen elvégezhető kísérlettel kiderítheted!

A táplálkozástudományi szakértők reggelire a teljes értékű gabonákat ajánlják, amelyre kiváló alternatíva lehet a teljes értékű gabonából készített gabonapelyhek. Ezen élelmiszerek bizonyos mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat és vitaminokat. A hangsúly a bizonyos mennyiségen van, hiszen az ásványi anyagok mennyiségüktől függően lehetnek esszenciálisak vagy akár toxikusak is. Tehát szervezetünknek az egészséges működéshez, a szervezet biokémiai folyamataihoz, egy adott mennyiségben szüksége van. Hiányukban különféle betegségek alakulhatnak ki (pl. vashiány). Attól függően, hogy az adott ásványi anyag a testtömeg hány százalékát adja, beszélünk mikro-, vagy makroelemekről.

Néhány jelölés, hogy eligazodj a dobozon található adatokon:

RDA (Recommended Dietary Allowance): ajánlott napi bevitel
PDI (Performance Daily Intake): sportolóknak ajánlott napi bevitel

Következzen néhány ásványi anyag ajánlott napi bevitele (RDA) a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 sz. előírása alapján:

A vas szükséges a vörösvérsejtek működéséhez, a réz a vérképzésben és az agysejtek megfelelő működésében vesz részt, a króm növeli az inzulin hatását, illetve részt vesz az anyagcserében is.


Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.

A kísérlet elvégzése során egy nagyon egyszerű dolgot használunk ki, méghozzá a fémek és a mágnes közötti kölcsönhatást. A 0. lépést (nézzük meg a gabonapehely ásványi anyag tartalmát) követően készítsünk elő kb. 60 gramm gabonapelyhet. Szükségünk lesz egy megfelelő falvastagságú, simítózáras tasakra, amibe a kimért gabonapelyhet beleborítjuk. Kancsó segítségével a tasakot 3/4 részig feltöltjük vízzel, majd lezárjuk. Most hagyjuk magára a gabonapelyheinket legalább egy órán keresztül. A szükséges idő letelte után legalább 15-20 másodpercig rázzuk körbe-körbe a tasakot úgy, hogy az erős mágnest is hozzáfogjuk. Az összerázást követően azt tapasztaljuk, hogy a gabonapehelyben lévő mágneses részecskék a tasak belső falához "tapadnak".

Szkeptikus vagy a kísérlet sikerességével kapcsolatban? Próbáld ki és küld el tapasztalataidat a fizika@stiefel.hu e-mail címre. Egy biztos, a gabonapehely tartalmaz ásványi anyagokat, amelyek egy részét valóban vonzza a mágnes! :)


Kísérlethez szükséges eszközök:
- kancsó
erős mágnes
- simítózáras tasak
- gabonapehely

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: Sick Science (Steve Spangler Science)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr808073530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása