Heti Kísérlet

Itt a golyó, hol a golyó?

2015. január 04. - Jakus Adam

Reméljük a téli szünet meghozta a várva várt pihenést és újult erővel kezdhetjük az előttünk álló félévet. Mi a szünetben sem tétlenkedtünk, a karácsonyi és újévi programok közepette a tudományra is szakítottunk időt. Kétség kívül igen nehéz visszaszokni a hétköznapokba, de ráhangolódásként tekintsétek meg ezt az egyszerű és költségkímélő kísérletet, melyet akár az egész osztály közösen is elvégezhet.


(Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.)

A kísérlet ereje az alacsony költségekben és a vizualitásban rejlik. Néhány ezer forintos ráfordítással éveken keresztül az osztály minden tanulójának lehetősége lesz, hogy saját kísérletben tanulmányozza a Snellius - Descartes - törvényt.

Mit látunk, avagy nem látunk?

A Snellius - Descartes - törvény a fénytörés törvényének kvantitatív megfogalmazása. Mi ebből főleg a relatív törésmutatót használjuk fel. Tapasztaljuk, hogy amikor a fény az egyik közegből a másikba ér, a közeghatáron a fény útja kissé megváltozik, amennyiben a két közeg törésmutatója különböző. A Mi kísérletünkhöz azonban olyan anyagot kell találnunk, ahol a két törésmutató megegyezik, tehát a víznek és a zselégolyónak a törésmutatójának közel egyenlőnek kell lennie, hogy a "mágikus" jelenség bekövetkezzen, a golyók eltűnjenek. 

A kísérlet előtt elvégezhetjük az alábbiakat is:
- üvegpohárba helyezzünk szívószálat és figyeljük meg a vízben lévő részét a poháron keresztül
- glicerinbe helyezzünk üveget

A kísérlet során használt papírlapra bármilyen frappáns szöveget, képet elhelyezhetünk, ezzel is mókásabbá téve a fizika tanítását. 

Tipp: tegyük az osztályképet az edény alá :)

Jó kísérletezést!

Szükséges eszközök:
főzőpohár
- zselégolyó
spatula, kanál
- átlátszó üvegtál

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: www.stevespanglerscience.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr787019183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása