Heti Kísérlet

Tűz a víz alatt

2015. március 25. - Hoffer Reka

Hiszen ez butaság, a tüzet pont vízzel szokták eloltani... - mondanák sokan elsőre akiknek most nem ugrott be, hogy tud például égni az olaj a víz felszínén, vagy hogy elektromos tüzet sem túl szerencsés vízzel oltani. Ezekről elmondható, hogy valamilyen balszerencse folyamán keletkeznek, viszont most (ellenőrzött körülmények között!) mi rakhatunk tábortüzet a víz alatt!

fire_underwater_by_estel_eaist-d3hro8j.jpg

De mégis hogyan? Hiszen a vizes fa nem gyullad meg! A csavar ott van, hogy nem fát égetünk, hanem foszfort! Méghozzá  a tetraéderes molekulákból felépülő fehér módosulatot!
Az elemi foszfor köztudottan könnyen gyulladó anyag, a gyufagyártás egyik alapköve. Azonban a gyufákhoz vörösfoszfort használnak, a fehérfoszfor már magától a levegőn meggyulladna (ezért kell víz alatt tárolni), vörös módosulata ennél azért nyugodtabb természetű, így biztonságosan alkalmazható. Van még fekete módosulata is a vizsgált anyagnak, ez termodinamikailag a legstabilabb, az elektromos áramot és a hőt is vezeti. Rendkívül érdekes, hogy ugyan az az anyag hányféleképpen tud viselkedni...
Mi most a veszélyes fehér módosulatot lobbantjuk be némi oxigénnel. Ne feledkezzünk meg az óvintézkedésekről, mindenképp használjunk gumikesztyűt, nehogy a bőrünkhöz érjen az anyag, illetve csak erre alkalmas laborban végezzük a kísérletet!

Vegyületeiben már nem is olyan ijesztő ez a foszfor, sőt, a szervezetnek is nagy szüksége van rá, jónéhány kulcsvegyület tartalmaz foszfort (DNS, RNS, ATP stb.).

Szükséges eszközök / anyagok:
Fehérfoszfor
Oxigén
Főzőpohár

Forrás: Spektrum Magyarország Brutális kémia c. sorozata



 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr307305010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása