Heti Kísérlet

Kalandos Szurikáták beszámolója a Stiefel Tudományos kaland díjátadójáról

2015. október 14. - Heti Kísérlet

A következő beszámolót a Stiefel Tudományos Kaland pályázaton 3. helyett elért Kalandos Szurikáták nevében, Tirczka Borbála írta. Nyereményük egy hidrogén üzemanyagcellás, okostelefonnal irányítható i-H2GO, oktatási célra használható kisautó. Hamarosan a csapat elkészíti videóját, amelyen az i-H2GO-t mutatják meg nekünk működés közben.

„Pár sor a díjátadóról:

Amikor az osztályfőnökünk, aki egyben a fizikatanárnőnk, bejelentette egyik órán, hogy díjátadóra kell menni, mindenki első gondolata az volt: "Jaj, ne már! Ez egy péntek délután? Van jobb dolgom is"! De mégsem gondoltuk komolyan. Elmentünk, és szórakoztunk. De ez persze nem elég. Hogy is volt?

Szeptember 25-e egy hűvös, szürke, esős nap. Mikor felszálltunk a metróra, egy csomó munkából hazatérő ember arcára csalhattunk mosolyt jókedvünkkel. Mindannyian csinosan és vidáman sétálgattunk keresztül-kasul Budapesten, majd a Pázmány Péter sétányon. A sok nagy egyetemi épület, és az egyetemi hallgatók között legtöbben kicsinek éreztük magunkat, ettől függetlenül büszkén vonultunk, mert egy díjátadóra tartottunk.

Szerk. - A díjátadón készült fotókat a következő képre kattintva tekintheted meg.

Galériáért kattints a képre.

Megérkeztünk. Lepakoltunk és beléptünk az ünnepség színhelyére, ami egy csodálatosan szép Ásványtár (Díszterem) volt. Nézegettük az ásványköveket, a galériát és vártuk, hogy milyen is lesz ez az egész. Szép lassan helyet foglaltunk, és el is kezdődött. Bemutatkoztak a szervezők és az ötletadók, majd kihirdették a három helyezettet. Velünk kezdtek, ugyanis mi lettünk a harmadikok. Valahányunkban fura érzések kavarogtak. Levetítették a Légroppantó című kísérletünket, amit az osztályunk végig suttogott és nevetett. Nem a kíntól, az egyikünkben sem jelent meg. A boldogságtól és az izgalomtól. Elvégre nem mindennapi esemény ez. A Stiefel ügyvezető igazgatója elmondta a véleményét, miszerint: "A legvidámabb és szórakoztatóbb kísérlet és videó, amit láttam". Majd kihívtak minket hogy vegyük át az oklevelet és az ajándékot (nyereményünk egy okostelefonnal irányítható, üzemanyagcellás autó). Ismét kis izgalom. Az elején azt sem tudtuk hogy fölálljunk-e, vagy ne, majd amikor átvettük az ajándékot, névre szólóan kiosztották az okleveleinket, és kezet foghattunk a Stiefel Tudományos Kaland kitalálójával és igazgatójával. Bereczki Kitti beszéde egészen olyan volt mintha előre megbeszéltük volna, hogy mit csinálunk, de ahogy a kisfilmjeinket sem ezt se terveztük meg. Majd egy közös kép az osztályról, és visszaültünk a helyünkre, az oklevelekkel. Ezután szendvicsek, sütemények, üdítők és kávé várt ránk. 

De milyen is ez a Légroppantó kísérlet?

Nem kell hozzá más, mint egy hosszú fémrúd, anyacsavar, kólás/üdítős doboz (konzerv), víz, és tűz. A konzervdobozt ráerősítjük a fémrúdra az anyacsavar segítségével. Pár kortynyi vizet töltünk bele, majd a tűz fölé lógatjuk. Várunk amíg jól felmelegszik, ezután hidegvízbe merítjük hirtelen úgy, hogy a víz teljesen elfedje a dobozt. Ennek hatására beroppan a konzervünk oldala.

Következő héten nem győztük mesélni azoknak az osztálytársainknak akik nem tudtak eljönni, hogy milyen egy élmény volt ez az egész.”

Köszönjük a beszámolót!

Írta: Tirczka Borbála (Kalandos Szurikáták)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr327967914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása