Heti Kísérlet

PyroMagok - Lángfestés tűztornádóval

2015. október 08. - Jakus Adam

Az elmúlt héten a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Rutherford diói csapatával töltöttünk el egy napot a Mecsextrém kalandparkban és Orfűn a Stiefel Tudományos Kaland Tudományos Kirándulás keretében. A pályázat győztes csapatának beszámolóját hamarosan olvashatjátok blogunkon. 

A kirándulás szervezési feladatai miatt a múlt heti kísérlettel adósak maradtunk felétek, amiért elnézéseteket kérjük. A hét előttünk álló részén azonban több bejegyzést is olvashattok majd blogunkon.

Cikksorozatunk folytatásában, amelyben a Stiefel Tudományos Kaland pályázaton indult csapatokat és videó kísérleteiket mutatjuk be, ezen a héten a PyroMagok csapata kerül reflektorfénybe. 

Kattintsatok a tovább gombra és olvassátok el beszámolójukat!

Csapat neve: PyroMagok
Létszám: 10 fő
Iskola: Budapest Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolája
Felkészítő: Kriska Ádám

Bemutatkozás:

A csapat tagjai az iskolában első ízben induló média tagozatos osztály diákjai közül kerültek ki, akik a pályázati videó elkészítésekor 11. évfolyamosak voltak. A tanulmányaik során kötelező kisebb videókat készíteni, így végre lehetőségük nyílt természettudományos témában is bizonyítani a tudásukat.

Milyen megfontolásból indultatok a Stiefel Tudományos Kaland pályázaton?

11.-es osztályként az extra osztálykirándulás megnyerésének az esélye fontos motiváló tényező volt a korábban írt új rendezési témán kívül. A pályázatról a Facebook-on sikerült értesülni.

A kísérlet rövid leírása:

"A tűztornádó készítéséhez egy forgatható tálalótál közepére helyezett hőálló edénybe denaturált szeszt öntöttünk, majd ezt óvatosan meggyújtottuk. A jelenség megfigyeléséhez egy sűrű lyukú fém szemetesvödröt kellett a láng fölé fordítani, majd a tálat forgásba hozni. A kis lyukakon beáramló levegő hatására a láng csavarodva egészen a szemetes tetejéig felszökött.

A tűztornádó lángját az etil-alkoholba kevert különböző fémsókkal színeztük meg, amik az alábbiak voltak: réz-klorid (jellegzetes zöld szín), nátrium-klorid (erőteljes aranysárga szín), stroncium-klorid (kárminvörös szín), kálium-klorid (fakó ibolya szín)."

Nem szeretnél lemaradni további pályázatainkról, kísérleteinkről?

Akkor iratkozz fel hírlevelünkre és lájkold facebook oldalunkat. Így garantáltan első kézből értesülhetsz bejegyzéseinkről.

A kísérlet során bemutatott jelenség magyarázata:

A jelenség magyarázata, hogy a felszálló meleg levegő helyére a kis lyukakon keresztül oxigéndús levegő áramlik. A forgatás miatt a levegő is forgásba jön, ezért csavarodik meg a láng. Az elkeveredő oxigén tökéletesíti az égést.

Az elégő alkohol magával ragadja a fémionokat, amik a magas égési hőmérséklet hatására gerjesztett állapotba kerülnek. Ahogy az elektronok a gerjesztett állapotból visszakerülnek az alapállapotba, fény formájában adják le a gerjesztett energiát.

Milyen élményekkel gazdagodtatok a pályázatban való részvétel során?

Sikerült rádöbbenni, hogy milyen nehéz elsőre baki nélkül bemutatni egy kísérletet, így többször kellett újravenni az egyes jeleneteket. A narrátornak sem volt könnyű dolga, hiszen a szöveget hibamentesen kellett felmondani, ami a forgatás végén már nem is ment olyan könnyen…

Mi a véleményetek a Stiefel Tudományos Kaland pályázatról?

Jó lehetőség a természettudományos ismeretek népszerűsítésére, de a pályázat során nem volt szerencsés egybemosni a 6-12. évfolyamos diákokból alakult csapatokat, mert így a természettudományos és vágástechnikai ismereteik közötti tudások nem érvényesülhettek megfelelően.

Köszönjük a részletes beszámolót és a pályázaton való részvételeteket!

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr917949752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása