Heti Kísérlet

Elefánt fogkrém

2015. március 18. - Jakus Adam

Biztosan már Ti is annyira várjátok a pénteki napfogyatkozást mint Mi, azonban hogy a csütörtök se szűkölködjön természettudományokban, arról e heti kísérletünk gondoskodik, mellesleg a látvánnyal sem lesz gondunk. Kíváncsi vagy miként fest az elefánt fogkrémje? Akkor kattints a tovább gombra és merülj el a részletekben. (Óvintézkedés! A napfogyatkozást csak megfelelő védőszemüvegben vagy védőfólián keresztül szemlélje!)

A címet és a bevezetőt olvasva valószínűleg többünkben felmerül a kérdés, hogy miért "elefánt fogkrém" a kísérlet címe. Azt gondolom, a kísérlet végére mindenki megkapja a válaszhoz szükséges vizualizációt.

Az elefánt fogkrémjének előállítása meglehetősen látványos és gyorsan elvégezhető kísérlet. A konkrét folyamatok előtt azonban ismerkedjünk meg kicsit a hidrogén-peroxiddal (H2O2). Tömény formájában halványkék, oldatban azonban színtelen színű. A vízhez hasonlóan erősen poláros. Molekulájában az oxigén atomok peroxokötéssel kapcsolódnak egymáshoz. A hidrogén-peroxid bomlékonyságát a peroxokötések kicsi kötési energiája okozza. Bomlása során víz és oxigén képződik hőfejlődés mellett.

2 H2O2 = 2 H2O + O2 


Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.

Öntsünk egy megfelelő lombikba vagy mérőhengerbe 1:1 arányban 30 %-os H2O2-t és jó minőségű folyékony mosogatószert. Mennyiséget a lombik, mérőhenger mérete szabja meg, ajánlott mennyiség pl. 25-25 ml vagy 50-50 ml. A mennyiségek a reakció hevességét befolyásolják. Ezt követően elegyítsük az oldatokat. Amennyiben még látványosabbá kívánjuk tenni a kísérletet, adhatunk hozzá ételszínezéket is. Melegítsük Bunsen-égő felett 60 °C-ra a H2O2, folyékony mosószer, (ételszínezék) keveréket.

Amíg az oldat melegszik, készítsük el a H2O2 bomlásáért felelős katalizátort, a kálium-jodid só tömény vizes oldatát. Oldjunk fel 1 g KI-ot 10-15 ml vízben. Amennyiben a keverékünk elérte a 60 °C-ot, öntsük hozzá a KI tömény vizes oldatát és figyeljük meg a reakciót. Az összeöntést tálca felett végezzük.

Mi történik? A peroxid katalitikusan fog bomlani. A jodid anion (I) a H2O2-vel reakcióba lép, mely hipojoditot és vizet eredményez. A hipojodit reagál egy hidrogén-peroxid molekulával és O2 gáz fejlődik, közben a jodid aniont visszakapjuk. Ezáltal a Iújra reakcióba lép a H2O2-al. 

H2O2 + I H2O + IO
H2O2 + IO H2O + O2 + I


A képződő Ogáz a hozzáadott folyékony mosogatószerrel habot képez és heves reakció közben kifolyik a lombikból. A reakció exoterm, ezért a képződő hab meleggé válik, míg a H2O vízgőz formájában távozik.

A kísérlet során fellépő heves, gyors reakció miatt kizárólag védőszemüvegben és védőkesztyűben hajtsuk végre a kísérletet! 

Szükséges eszközök:
lombik vagy mérőhenger
- tálca
- hidrogén-peroxid
- kálium-jodid
- vegyszeres kanál
- főzőpohár
- Bunsen-égő
- (ételszínezék)
- védőszemüveg
- védőkesztyű
- folyékony mosogatószer

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr937282217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása