Heti Kísérlet

Lent vagy fent? Cartesius-búvár

2014. december 09. - Jakus Adam

Sokszor nagyon egyszerű eszközökkel nagyon látványosan tudunk egy-egy fizikai,kémiai, biológiai jelenséget szemléltetni. E heti kísérletünk a folyadékba merülő testek lehetséges egyensúlyi állapotát modellezi.

A kísérlet elnevezése Descartes latin nevéből, Cartesiusból ered. A modell segítségével bemutathatjuk a folyadékban lévő testek háromféle egyensúlyi állapotát. A kísérlet kivitelezése nagyon egyszerű, akár az óra előtti 5-10 percben is összeállíthatod. 


(Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.)

Mitől mozog a "búvár" ?

Amikor nyomást fejtünk ki a palack oldalára, akkor a palackban lévő nyomás megnő. A nyomás növekedésének hatására a cseppentőben/kémcsőben lévő levegő összenyomódik, ezáltal a cseppentő/kémcső átlagsűrűsége a víz sűrűsége fölé növekszik és a "búvár" lesüllyed. Ebben az esetben a testre ható nehézségi erő nagyobb, mint a felhajtó erő. Ha a palackot elengedtük, akkor a nyomás visszaáll az eredeti állapotra, a cseppentőben/kémcsőben lévő levegő kitágul, az átlagsűrűség a víz sűrűsége alá megy és a "búvár" a felszínre jön. Ekkor a felhajtóerő győzedelmeskedik. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor elérhetjük azt az ideális állapotot, amikor a nehézségi és felhajtó erő egyenlő nagyságú és a "búvárunk" lebeg.

Előfordulhat azonban az is, hogy a "búvárunk" a palack alján ragad a víz hidrosztatikai nyomása miatt (hasonló jelenség következménye a tengeralattjárók túlmerülési problémája is). Hogyan menthetjük meg? :) Melegítsük fel a környezetében lévő vizet, így a benne lévő levegő kitágul és "búvárunk" a felszínre tör.

Szükséges eszközök:
- 1 db műanyag palack (kupakos)
Cartesisu-búvár merülő test v. kémcső v. cseppentő
- víz
- hőlégfúvó a megmentéshez

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: www.stevespanglerscience.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr896937775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása