Heti Kísérlet

Ezüst tojás

2015. június 29. - Hoffer Reka

Bár a mesék az arany tojást tojó tyúkról és egyéb madarakról szólnak, most rendhagyó módon ezüst tojást készíthetünk. Lehet nem olyan különleges mint az arany, mégis messze áll a hétköznapitól, és egy gramm ezüstöt sem kell hozzá felhasználnunk.

Valójában egy optikai csalódás okozza azt, hogy a tojást ezüstnek látjuk, ezért nem kell hozzá semmiféle nemesfém vagy vegyülete. Akkor még is mi kell hozzá? Csupán egy kis gyenge láng, amibe ha beletartjuk a tojást, koromréteget hoz létre rajta. A szén a felületén igen jól megköti a levegőt, más néven adszorbeálja azt. Itt is ez történik, persze ezt szabad szemmel nem látnánk, de ha behelyezzük a tojást egy pohár vízbe, akkor a felületén lévő levegő eltaszítja a vizet, és összességében ezüstösnek láthatjuk.

Azt, hogy a szén nagyon jó adszorbens, több területen is fel lehet használni. Aktív szenet használnak például a gázmaszkokban, hogy az a felületén megfogja a szervezetre káros gázokat, és így tiszta, "szűrt" levegőt szippanthatunk. A gyógyszertárakban is találkozhatunk a szénnek ezzel a formájával, hiszen igazán közismert az aktív szén tabletta, ami az emésztőrendszerbe került méreganyagokat köti meg a felületén, így a nem kívánatos vegyületek a szénnel együtt távoznak a szervezetből, és nem fejtik ki hatásukat az emésztés során. A titok nyitja ezekben az esetekben az, hogy bár nagyon picinek tűnik a széntabletta, illetve a gázmaszkban elrejtett széndarab, valójában hatalmas felülete van, mivel az egész egy "üreges, járatos, barlangos" rendszer, szivacs szerű, így rengeteg hely, felület van a különféle anyagok megkötésére.

Szükséges eszközök:

Tojás
Pohár víz
Gyertya (valamilyen gyenge láng)
Fogó


Hoffer Réka

e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr807578504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása