Heti Kísérlet

Láthatatlan kis "élettársaink"

2014. december 17. - Hoffer Reka

Ha rajtam kívül nincs senki otthon, akkor valóban egyedül vagyok?

Nem! Ugyanis baktériumok tízezrei vesznek körül minket folyamatosan. Nem szólnak hozzánk, nem fizetik a lakbért, nem segítenek a házimunkában, mégis velünk élnek. Nem látjuk őket soha, pedig igazán változatos az alakjuk, a megjelenésük.
Elég rémítő lehet elsőre a fenti pár mondat, de csakis azért, mert a baktérium szó a köztudatban negatív szerepet tölt be. Sokat hallani betegségek kiváltójaként, ezért nem meglepő, hogy szinte mindenki ellenségként tekint rájuk. Pedig baktériumok tették élhetővé a Földet évmilliókkal ezelőtt. A kékbaktériumok kezdték kialakítani akkor a légköri oxigént, ha ezt nem tették volna, most mi sem léteznénk. Magában az emberi szervezetben is élnek jónéhányan, abból is lehet baj, ha lecsökken a létszámuk (gondoljunk az emésztőrendszerben élő jótékony baktériumokra). Ismerkedjünk hát meg apró élettársainkkal, tegyük őket láthatóvá! A következő videó bemutatja, hogy tudjuk ezt véghezvinni, illetve a fertőtlenítő kendők hatékonyságát is teszteli.

 

 (Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.)

A bejegyzés nem a megrémítést szolgálja. Azt se gondoljuk viszont, hogy a bacik a legjobb barátaink, és mindent szabad nekik hagyni, mert valóban sok fajta káros az emberi szervezetre. Az arany középutat kell megtalálni, vagyis ne vegyék át az uralmat a kis egysejtűek, azonban túlzott irtásukba se kezdjünk bele, mert akkor a saját ellenálló-képességünket gyengítjük!

A bacik kimutatásához szükséges eszközök:

Agar-agar
Fültisztító pálcikák
Mikrohullámú sütő
Mérőpohár
Petri-csészék

Egész osztály számára lehetséges a tesztelés a "Tiszta a kezed?" készlettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr326989409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása