Heti Kísérlet

Hideg üdítő pillanatok alatt

2015. június 04. - Hoffer Reka

Jön a kánikula, a fullasztó meleg, és sokszor életmentő lehet egy jéghideg üdítő. Azonban nehéz kivitelezni ha minden legalább 30 fokos a környezetünkben. A hűtőből kikapott nedű is pillanatok alatt megmelegszik, pláne ha elfelejtjük vissza rakni. 
Mi a helyzet akkor, ha vendégek is jönnek nemsokára, és csak langyos frissítővel tudunk szolgálni? Semmi baj, 2 perc alatt megoldható a probléma!

Az alábbi videóban a fiúk sört hűtenek. Természetesen a módszer nem csak sör esetén működik (személy szerint nem is szeretem), bizton állíthatom, hogy akármi másnál beválik. Nem egy nyári rendezvényen látni a jeges vízben hűtött üdítőket, amik körül hamar elolvad a jég és inkább csak vízben áznak a palackok. Egy nagyon hétköznapi összetevővel le lehetne lassítani ezt a folyamatot, mégis igen ritkán alkalmazzák, ez a hozzávaló pedig nem más, mint a: SÓ! Télen is jól bevált partnerünk az utak jegesedése ellen (bár már vannak környezetkímélőbb alternatívái is), és nyáron is jó cimboránk lehet. Mindennek az a magyarázata, hogy a sózás hatására 0 °C fok alatt fagy meg a víz, így tehát télen megakadályozza a jeges utak kialakulását (vagy "felolvasztja azt"), nyáron pedig ideális hűtőközeget biztosít szükség esetén.

A só-jég fürdő akkor a leghatékonyabb, ha nem túl nagyok a jégdarabok, nem túl sok a víz mellette, és nem nagyon levegős a rendszer, tehát igazi jégkása állagú. 

Ha nagyon belejöttünk a hűtésbe és fanatikusok lettünk, vagy tényleg igazán gyorsan megoldás kell, akkor érdemes kipróbálni az extrém, fúrós módszert, azonban ha 1 perccel több időnk van, akkor elegendő az áztatós módszer is. Minden esetre érdekes, hogy mennyire hatékony rendszert lehet összeállítani néhány hétköznapi eszközből.

Szükséges eszközök és hozzávalók:

Nagy tál
Üdítő
Jég
Víz

Fúró, és termosztető (opcionális) 



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr647516624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása