Heti Kísérlet

Közkívánatra: Elektromosság!

2015. február 11. - Hoffer Reka

Kérdőívünkre adott válaszokat felhasználva, közkívánatra, ezen a héten egy elektromossággal foglalkozó kísérlettel szolgálunk. Ha még mindig hiányolsz valamit a blogról, vagy egyéb építő jellegű ötleted van, kérjük oszd meg, és írd le a felmérésünkbe!

Kondenzátorok. Biztosan mindenki hallotta már ezt a szót, nagyon sok helyen alkalmazzák. De mit is jelent pontosan? Mire való? Hogy működik? Nem könnyű szavakkal elmagyarázni, egyszerűbb tehát ha bemutatjuk, és így kérdéseinkre megkaphatjuk a válaszokat.

parallel_plate_capacitor.gif

A videó egy síkkondenzátor működését mutatja be dielektrikumot is alkalmazva. További szereplők: feszültségforrás, elektroszkóp, feszültségmérő. 
A lemezek közötti feszültséget a távolság függvényében az elektroszkóp mutatja. Minél közelebb vannak a lemezek egymáshoz, annál kisebb a feszültség, így a kondenzátor kapacitása annál nagyobb.
A feszültségmérő kilengéséből is jól látható, hogy mi történik ha változik a lemezek közötti távolság.

Ezek után következik a plexilap, vagyis a dielektrikum, ami a két lemez közé kerül szigetelőnek. Hogy jelenléte miben nyilvánul meg? Azt a videó megmutatja:

Szükséges eszközök:

Feszültségforrás
Síkkondenzátor
Elektroszkóp
Feszültségmérő

 



A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr257158629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása