Heti Kísérlet

Kis tűzhányó

2015. november 20. - Hoffer Reka

Vulkán az iskolában!
Na nem kell nagyon megijedni (vagy megörülni), nem fogja elárasztani a láva a termeket, persze körültekintően kell végezni a kísérletet! A szervetlen kémia egyik gyöngyszeme az alábbi kísérlet! Igazán érdekes látványt ad, mintha egy miniatűr vulkán működésének lennénk szemtanúi.

A kísérlet másik szépsége, hogy a lejátszódó redoxireakcióban a redukálószer és az oxidálószer is egy molekulán belül van.

Egyenlet szerint: 
(NH4)2Cr2O7 (s) = Cr2O3 (s) + N2 (g) + 4 H2O (g)

A nitrogénatom oxidációs száma -3-ról 0-ra nõtt, vagyis oxidálódott, a krómatomé pedig  +6-ról  +3-ra csökkent, vagyis redukálódott. A végtermék, a laza szerkezetű, zöld anyag a dikróm-trioxid. A bomlás exoterm folyamat, ezért szikrázás közben megy végbe, a képződő víz gőz állapotban eltávozik.

A kísérletet nem csak a szép látvány miatt érdemes elvégezni, hanem azért is, mert a képződő dikróm- trioxid katalizátorként is használható például a cukor, a glicerin égéséhez, továbbá az ammónia oxidálásához is.

Fontos, hogy mindenképp elszívófülke alatt végezzük a kísérletet, ugyanis a felszabaduló gázok ártalmasok!


Hoffer Réka 

 

Forrás: Koen2all

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr598091934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása