Heti Kísérlet

Vihar a kémcsőben

2015. április 01. - Jakus Adam

Előre leszögezzük, hogy ez nem áprilisi tréfa! :) Az áprilisra jellemző "bolondos" időjárást már megtapasztalhattuk az elmúlt napokban. Az idei első viharok, zivatarok is kipattantak hazánkban. Labori körülmények között, Mi is létrehozhatjuk a saját áprilisi viharunkat. Azért csak óvatosan, a mennydörgésekkel, villámlásokkal nehogy elijesszük a Húsvéti nyuszit! Kattints a tovább gombra és hozd létre saját viharodat!

Kísérlettel kapcsolatos információk ismertetése előtt, kérek mindenkit a biztonsági előírások (védőszemüveg, köpeny, védőkesztyű) fokozott betartására, hiszen tömény kénsavval fogunk dolgozni, mely rendkívül erős oxidálószer, bőrre kerülve égési sérüléseket okoz, mindenféle szerves anyagot pillanatok alatt roncsol, adott esetben elszenesít!

Az elrémisztés után térjünk rá a "viharcsinálásra", melyben a már említett kénsav (H2SO4), továbbá szilárd kálium-permanganát (KMnO4) és etanol (C2H5OH) lesz a segítségünkre (a leírt képletek, reakciók esetén sajnos az alsó indexek használata nem támogatott, ezért csak ilyen formában van lehetőség a bevitelükre).

A biztonsági előírásokat! szem előtt tartva végezzük a kísérletet! Válasszunk egy kémcsövet, melyet kémcsőfogó és Bunsen-állvány segítségével függőlegesen rögzítünk. Mérőhenger segítségével mérjünk ki kb. 5 ml tömény kénsavat és öntsük a kémcsőbe. Cseppentő vagy fecskendőt alkalmazva óvatosan (lassan, kémcső falán lefolyatva) adjunk hozzá 6-8 ml etanolt (az arányok változtatásával befolyásolhatjuk a reakció, a "vihar" erősségét). Az oldatok hozzáadását követően szórjunk kb. 0,2 g kálium-permanganátot a kémcsőbe. A reakció az alkalmazott arányok és környezeti feltételek függvényében 10-20 másodperc után indul be. 


Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.

Mi történik? Létrehoztuk saját viharunkat, melyet villámlások és mennydörgések kísérnek. A tömény kénsav és a kálium-permanganát reakciójaként mangán-heptoxid (Mn2O7) keletkezik. A mangán-heptoxid gyorsan bomló, erős oxidálószer. Bomlása során keletkező ózon (O3) oxidálja a felette elhelyezkedő etanolt, melyet pukkanások és fényjelenségek kísérnek. A kísérletet végezzük sötét helyen, így a felvillanások (villámok) jobban láthatóvá vállnak.

Kénsav és kálium-permanganát reakciója:
2 KMnO
4 + 2 H2SO4 → Mn2O7 + H2O + 2 KHSO4

Mangán-heptoxid bomlása:
Mn2O7 › 2 MnO2 + O3

Etanol oxidációja:
C2H5OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O

Minden kedves Heti Kísérlet blog olvasónak Kellemes Húsvéti Ünnepeket és eredményes kísérletezést kívánunk! 

Szükséges eszközök:
- kémcső
- mérőhenger
- Bunsen-állvány
- kémcsőfogó
- cseppentő
- tömény kénsav
- szilárd kálium-permanganát
- etanol
- védőszemüveg
- védőkesztyű
- köpeny

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr127324598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása