Heti Kísérlet

Színes mozgókép folyadékfelszínen avagy a Belouszov-–Zsabotyinszkij-reakció

2015. április 10. - Hoffer Reka

Ezt a "rövid és könnyen" kimondható nevű kísérletet ritkán mutatják be, pedig valójában borzasztó egyszerű, és egy igazán egzotikus kémiai rendszert vehetünk szemügyre.

A reakció különlegessége abban rejlik, hogy míg a legtöbb kémiai reakcióban a kiindulási anyagok koncentrációja az egyensúly eléréséig monoton csökken, addig ebben az esetben periodikusan változnak a koncentrációk, ráadásul ez szemmel is jól látható, nem csak fekete-fehér grafikonok mutatják. A színváltozást a bromit és a hipobromit ionok mennyiségének változása adja, és eredetileg csak a sárga válna színtelenné (illetve az vissza sárgává), azonban ferroin indikátor jelenlétében a bordó és a kék szín váltja egymást. Tulajdonképpen szemmel látható oszcillációt figyelhetünk meg.
A reakció nagy áttörést jelentett a nemlineáris dinamikai rendszerek vizsgálatában.

A végbemenő reakció egyenlet:
BrO3- + 2 Br- + 3 CH2(COOH)2 + 3 H+ → 3 CHBr(COOH) Br(COOH)2 + 3 H2O

 

(Magyar felirat elindításához kattints a Feliratok/Felirat hozzáadás lehetőséghez a lejátszási soron.)

Szükséges anyagok:
Nátrium-bromát
Kénsav
Nátrium-bromid
Malonsav
Ferroin
Víz

Szükséges eszközök:
Mágneses keverő
Pipetta
Csésze



A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr67354008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása