Heti Kísérlet

Integető kesztyű

2015. május 20. - Hoffer Reka

Garantáltan tiéd a legstílusosabb köszönés, ha beveted ezt a trükköt! Bár van még mit tanulni a szépségkirálynőktől, egy önmagától működő élettelen rendszertől ez sem rossz teljesítmény. Sajnos nem működik sokáig, ezért nem lesz állandó megoldás az integetésre, de könnyen reprodukálható.

A kísérletben szén-dioxid gáz lesz a segítőnk, aki megmozgatja helyettünk a kesztyűt. Ezt pedig úgy érhetjük el, hogy frissen állítjuk elő, így az örömmel teszi a dolgát. Ehhez pedig nem kell más, mint egy olyan vegyület, ami bár rejtve, de tartalmaz magában szén-dioxidot, és szüksége van egy partnerre, aki segít kiszabadítani a még karbonát formában lévő jövendőbeli gázunkat. Ezek alapján jelen esetben szódabikarbonát és citromsavat fogunk alkalmazni. A reakcióban protonátadás történik, az alapból gyenge szénsav sója felszabadul, szén-dioxid keletkezik, így az felfújja, megmozgatja a kesztyűt. Az előre betöltött vízben feloldódnak, így az szolgáltatja a helyszínt a reakciónak. 

NaHCO3 + HA (sav, most citromsav) = 2NaA + H2CO3

H2CO3 (szénsav) = CO2 + H2O (az egyensúly a jobb oldal felé van eltolódva, így az a gázképződésnek kedvez)

Szükséges eszközök és vegyszerek:

Szódabikarbona
Citromsav
Erlenmeyer-lombik
Saválló gumikesztyű
Dörzsmozsár
Gumigyűrű

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr817476990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása