Heti Kísérlet

Palackba zárt szökőkút

2016. május 31. - Heti Kísérlet

Nyakunkon a nyár, lassan az iskolának is vége, végre több időt lehet tölteni a szabadban. Azért egy kicsi még vissza van, még talán egy-két dolgozat is. Addig is elhozhatjuk a városi séták szökőkútjainak hangulatát házon belülre is néhány egyszerű eszköz segítségével.

2016-06-02.png

Amikre szükségünk lesz: üvegpalack, gyurma, szívószál, tál, víz, vízforraló, hőszigetelő kesztyű, illetve ha esetleg látványosabbá szeretnénk tenni, egy kis ételfesték.

2016-05-31.png

Első lépésként forraljunk fel egy adag vizet. Ezt óvatosan töltsük át a palackunkba. Ehhez érdemes kesztyűt viselni, nehogy megégessük magunkat. Majd tegyük kicsit félre, hagyjuk állni, hogy az üveg átmelegedjen.

Ezalatt nyújtsuk ki a gyurmánkat, majd tekerjük rá a szívószálra dugószerűen. Ha átmelegedett az üveg, öntsük ki belőle a vizet, majd légmentesen zárjuk le a dugónkkal, minél gyorsabban. Utolsó lépésként töltsük meg hideg vízzel a tálunkat, ha szeretnénk tegyünk bele egy kevés ételfestéket. Ezt követően az üveget fejjel lefelé fordítva tartsuk a szívószál végét a vízbe és élvezzük szökőkutat.

 Mi történt?

A felmelegített palackban a levegő kitágul, ennek következtében megnő a nyomása. Lezárva az üveget, a meleg levegő nem tud távozni. Ahogy elkezd lehűlni lecsökken a nyomása és mivel nem tud beáramlani a külső levegő vákuum keletkezik.

Amikor beleforgatjuk az üveget a vízbe, a folyadék az alacsonyabb nyomású helyre kezd áramlani, esetünkben a palack belsejébe, ezzel kiegyenlítve a nyomást. Ahogy áramlik be a víz, elkezdi lehűteni a palackot, ennek következtében a levegő is gyorsabban hűl. Ennek köszönhetően felgyorsul a víz áramlása. 

Nehezíti végrehajtását, hogy a túl erős vákuum beszívhatja a gyurmát is.

A kísérlet elvégzése során legyünk nagyon körültekintőek, mert a meleg üveg a túlságosan hideg víztől elrepedhet.

 

Szükséges eszközök:

 

Jó szórakozást kívánok!

 

Huttman Balázs

e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr938765042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása