Heti Kísérlet

Hatalmas károkat okozó eső!

2015. február 26. - Hoffer Reka

Természetesen nem a hétköznapi - mostanában sokat látott - esőről van szó, hanem a savas esőről. De mégis hogyan lesz a szürke felhőkből lehulló "víz" káros, savas? A levegő szennyezettségétől. De hogy jutnak a levegőben lévő "koszok" a csapadékba? Most egy egyszerű modellen végignézhetjük!

savaseso.JPG

A belső égésű motorokból távozó kipufogógázok, a gyártelepek füstje, az erdőtüzek mind felelősek a savas eső kialakulásáért, ezt sokszor hallani. De mi van abban? Hiszen ezek csak gázok... Viszont ahogy vízben oldódnak, nagy mértékben meg tudják változtatni a semleges, pH 7-es víz kémhatását, csökkenteni tudják különböző mértékben (a gáz fajtájától függően). Az egészből annyit érzékelünk, hogy a szobrok bezöldülnek, a mészkőhegyek mennek össze, vagy akár a Parlament homlokzata teljesen szétmállik (nem olyan rég ezt a lehetőséget kiküszöbölték). 

Ha még mindig maradtak bennünk kérdések, vagy másnak szeretnénk megválaszolni a témával kapcsolatos kérdéskört, nagy segítséget nyújthat a megértésben az alábbi kísérlet. 


Jelen esetben csak a kénből származó kén-dioxid beoldódásakor létrejövő kénessav okozta pH változást figyelhetjük meg, de hasonlót tapasztalnánk ha salétromossavat vizsgálnánk.

 

Szükséges eszközök:

Erlenmeyer-lombik
Csipesz
Gázégő
Lombikfogó
Pipetta
Petri-csészék
Főzőpohár
Indikátor

 



A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr827219581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása