Heti Kísérlet

Kémiai kaméleon

2015. március 13. - Hoffer Reka

Egyszerű de nagyszerű! Erre a kísérletre ez a legjellemzőbb mondat amit mondani lehet. A szivárvány színeinek egymásba való átalakulását végignézhetjük egy lombikban. Bár manapság az ember hozzá van szokva a különböző LCD/LED képernyők által vetített több millió színhez, ha azt nézzük, hogy jelen esetben csupán egyetlen anyag változtatja a színét, szerintem elmondható, hogy ez nem is rossz teljesítmény. Hogy kiről is van szó? Kiderül...

mn.jpg

Kísérletünk alanya nem más, mint a mangán. Az ő oxidációs átalakulását szemlélhetjük ebben az igazán látványos folyamatban. Lilaként indul a reakció kálium-permanganátként, +7-es oxidációs számmal, és ahogy redukálódik a mangán, eljutunk egészen a +3-as állapotig, ami a piros színért felelős. Nem mellesleg ez igazán rendkívüli és ritka ebben a reakcióban, de ha betartjuk az arányokat, akkor jól kivitelezhető.

A felhasznált mennyiségek:
- 10 mg kálium-permanganát 25 ml vízben feloldva
Hozzáadni:
- 2 g szacharóz (bármilyen cukorral működhet) 250 ml vízben
- 3,3 g nátrium-hidroxid 250 ml vízben oldva

Befolyásolhatjuk a reakció látványát a hozzáadott KMnO4 mennyiséggel:
- Ha többet adunk hozzá, akkor intenzív, jól látható a piros-sárga fázis, azonban a lila-zöld fázis alig kivehető.
- Ha kevesebbet adunk hozzá, akkor fordítva működik: a lila-zöld fázis jól látható, míg a sárga-piros fázis inkább halvány, sőt, vörös fázis nem is jön létre.

 


Szükséges eszközök és anyagok:
Erlenmeyer-lombik
Mágneses keverő
Főzőpohár
Kálium-permanganát
Szacharóz
Nátrium-hidroxid



 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr557262663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása