Heti Kísérlet

Varázslatos színváltó virág

2015. április 22. - Hoffer Reka

Itt a tavasz, nyílnak a virágok, mindenki szorgosan kezd kertészkedni, ráadásul Édesanyánknak is hamarosan virággal készülhetünk. Aki nem szereti a vágott, idővel elhervadó virágokat, annak most egy igazán különleges alternatívával tudunk szolgálni, amibe egy kevés kémiát is csempésztünk. Ilyet készen, boltba, kertészetben garantáltan nem találunk.

Egy bűvésztrükkel is felérhet a következő bemutató, és a legszebb, hogy alig néhány eszköz szükséges csak hozzá. Az alap egy bármilyen művirág, amit a kémia segítségével feldobunk egy kicsit. Igazából a kulcs az egyik hozzávaló kémhatása, jelen esetben az ammóniáé, aminek bázikus kémhatását fenolftaleinnel szoktunk kimutatni. Most a virágunk lesz az indikátor, ami egyből színt vált ammónia hatására, ennek megfelelően kapunk a fehér virágból hirtelen lilát. Valójában semmi varázslat nincs a háttérben, csupán természettudomány. 

Maga a természetben többféle biológiai indikátorral találkozhatunk, ékes képviselőjük a zuzmók, akiket egész évben jól lehet vizsgálni, és előfordulásukból a levegő kén-dioxid tartalmával kapcsolatban lehet következtetéseket levonni, ugyanis nagyon érzékenyek a kén-dioxid mennyiségre. Ha megemelkedik a kén-dioxid koncentráció, a zuzmótelepek fogyatkozni kezdenek, illetve ha ez sokáig fennáll, el is tűnnek.
Természetes indikátoroknak mondhatók még: alga, dohány, csalán, és a vöröskáposzta is.

Bűvésztrükk, ajándék, vagy természetes (-nek tűnő bio) indikátor készítése:

A kísérlet legnagyobb hibája minden bizonnyal az, hogy a kellemes virág illat elmarad, sőt, inkább bántó a szaga, viszont talán a látvány kárpótolni tud. 

Kivitelezéshez szükséges:

Művirág
Fenolftalein indikátor
Ammónia 

A videó nem tér ki rá, de ha többre vágyunk, a kísérlet működhet más indikátorral is, például savas kémhatást kimutató reagensekkel is próbálkozhatunk. Hajrá!

 

Versenyünkre ugye jelentkeztél már? Ha még nem, hamar tedd meg! ITT minden részletet megtalálsz!

 



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr867389104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása