Heti Kísérlet

Aprócska virágoskert

2015. május 06. - Hoffer Reka

Mi lehetne jobb kikapcsolódás, mint egy kis kertészkedés? Fárasztó, de a végeredmény mindig káprázatos, plusz az sem utolsó, hogy tudjuk, mi hoztunk létre egyfajta harmóniát a környezetünkben. Azonban sajnos az is előfordulhat, hogy valakinek nincs lehetősége kertészkedni, vagy egyszerűen csak annyira megfáradt így a félév vége felé, hogy nincs kedve vagy energiája ásni, ültetni, kapálni...  Viszont mi most egy olyan alternatívával szolgálunk, ami bárki számára elérhető, alig néhány eszköz kell csupán, meg pár perc hozzá!

A mostani kísérletünkben az ozmózis fog nagy segítséget nyújtani a csodás látvány létrehozásában. Néhány színes sóra, és vízüvegre van még szükségünk. A kristályok és a vízüveg között csapadékhártya jön létre, ami félig áteresztő hártya, így az lehetővé teszi, hogy a két oldal közötti koncentrációkülönbség kiegyenlítődjön. A külső, nyitott rész felől oldószermolekulák tudnak vándorolni, a belső, sókristály felőli nagyobb koncentráció felé, közben nő a nyomás, kireped a hártya, és a tömény só kiáramlik. A szakadás helyére újabb fémionok kerülnek, kialakul egy új csapadék hártya, kireped, és indul az egész elölről, szilikátvázat hozva létre, ami tovább és tovább építkezik. Ez felel az ágas-bogas formákért.  

Az egyes sók "növekedési ideje" eltér egymástól, csakúgy, mint egy virágos kertben, ahol eltérő virágzású növényekkel találkozhatunk.
Csinálhatunk vegyes, többféle "virágot" (jelen esetben sót) tartalmazó kertet, de egy fajtát is választhatunk az "ültetéshez" ha azt szeretnénk. Szerencsére ezt a kertet gyomlálni, locsolni nem kell, úgyhogy ezt az energiát is megspórolhatjuk.

Ez a kísérlet szinte bármilyen korosztálynak bemutatható, ha szeretnénk feldobni az órát, nem sok eszköz kell hozzá, és mindenki bevonható. Egyszerű, színes, lehet ennél jobb?

Szükséges eszközök és vegyszerek:
Nátrium-szilikát (vízüveg)
Színes fémsók
Főzőpoharak

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr917434014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása