Heti Kísérlet

Gyertyalibikóka

2015. május 13. - Jakus Adam

Üdvözöllek a fizika játszóterén! Körhinta, palincs, forgókerék és még sorolhatnám. Mind olyan játszótéri elemek, amelyek erős fizikai alappal rendelkeznek, ennek következtében megtaláljuk őket a fizika játszóterén is. E heti kísérletünkben a palincs, libikóka és a forgatónyomaték párosa idézi vissza gyermekkorunk emlékét. Kíváncsi vagy miként lehet gyertya és néhány egyszerű eszköz felhasználásával palincsot létrehozni? Akkor erősen javasoljuk, hogy kattints a tovább gombra és játssz velünk!

Úgy gondolom már nem kell ragoznom, miért mutatunk be hétről-hétre olyan kísérleteket, amelyek szinte 0 költségvetésből elvégezhetőek. (Ha mégis, akkor az alábbi 2 cikket ajánlom figyelmedbe: felmérés, titkosírás.)

Tudom az idő relatív, azonban gyorsan közeledik a Stiefel Tudományos Kaland pályázatunk jelentkezési és videó beküldési határideje. Szép számban érkeznek a pályázatok, de még nem maradtatok le, hiszen több, mint 2 hét áll rendelkezésetekre a videókísérlet elkészítéséhez. Ne maradjatok le, készítsétek el kísérleteiteket minél hamarabb!

A gyertyalibikóka még akár egy gyertyafényes estén is megállja a helyét, de hogyan is készíthetjük el? Szükségünk lesz 2 db átlagos háztartási gyertyára, amelyeket szigetelőszalaggal a talpuknál összeragasztunk. A gyertyák hosszúságának változtatásával a kísérletezés során játszhatunk, ezáltal a mérleg érzékenységét, az átbillenések között eltelt időt tudjuk variálni. Az elkészített rendszernek lehetőleg a tömegközéppontjánál vagy annak közelében szúrjunk át egy megfelelően merev drótdarabot vagy zsákvarrótűt. A továbbiakban 2 db Bunsen állványra rögzítsünk 1-1 db szorítót, majd a szorítók közé helyezzük el az elkészített libikókát. Gyújtsuk meg az egyik, majd a másik gyertyát. A játék indul!

Mi történik? Amennyiben nincs a teremben huzat és egyéb zavaró tényezők, akkor azt tapasztaljuk, hogy az alsó gyertya lángja, a helyzetéből adódóan jobban beleér a gyertya testébe, így jobban felmelegíti és több paraffincsepp hagyja el a testet. Ez azt fogja eredményezni, hogy az alsó gyertya súlya nagyobb ütemben fog csökkenni, mint a felső gyertyáé. A forgatónyomaték iránya megváltozik és a palincs átbillen, majd ugyan ez a folyamat ismétlődik. 

Sikeres kísérletezést kívánunk!

Szükséges eszközök:
Bunsen-állvány
- rögzítők (2 db)
- 2 db gyertya
- gyufa, öngyújtó
- megfelelően merev drótdarab/zsákvarrótű

Jakus Ádám
e-mail: fizika@stiefel.hu
Tel.: (1) 415-2010

Videó forrása: Youtube (Piláth Károly)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetikiserlet.blog.hu/api/trackback/id/tr717457744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása